Kannattaako oma aurinkovoimala?

Korkea sähkön hinta sai yhä useamman investoimaan omiin aurinkopaneeleihin ja ylimääräisen sähkön myynti toi merkittäviä tuottoja. Sähkön hinnan tasaantuessa moni miettii aurinkovoimalan  kannattavuutta. Lue tästä, miksi oma aurinkovoimala on yhä järkevä ja tuottava investointi.

Viime vuonna eskaloitunut energiakriisi ja sähkön historiallisen korkea ja poukkoileva hinta sai aurinkovoimalan hankintaa harkinneet toimimaan. Myös aiemmin aurinkosähköä kyseenalaistaneet aktivoituivat ostopäätökseen asti ja osa toimituksista venyi rajallisen asennuskapasiteetin sekä komponenttipulan vuoksi tämänkin vuoden puolelle. Samalla aurinkovoimaloiden koot kasvoivat edellisiin vuosiin verrattuna merkittävästi. Tyypillisin toimitettu omakotivoimala varustettiin 6 kW:n invertterillä, kun vielä muutama vuosi sitten toimitukset kulkivat 3 – 4,5 kW:n kokoluokassa. 

Kaupallisessa mielessä oli tietysti ilo olla toimittajan roolissa kysynnän räjähtäessä. Kuitenkin, koska yrityksemme perusasioita on aina ollut asiantuntijuus, äkillisesti kasvaneisiin voimalakokoihin liittyi myös ristiriitaisia tunteita. Ymmärrän hyvin ajatuksen ”katto täyteen kerralla”, sillä paneelien lisäämiseen jälkikäteen liittyy usein haasteita. Lisäksi myös kustannukset kasvavat suhteessa alun perin täyden katon hintaan nähden olennaisesti.

Mikäli aurinkovoimalan hankintaperusteena on ollut puhtaasti ylituotannon myymisellä tienaaminen, on pörssisähkön korkea hinta vääristänyt hankintapäätökseen johtanutta arviointia merkittävästi. Toisaalta, jos tällaiseen ratkaisuun on päädytty, ei vahinkoa sinällään ole päässyt käymään, sillä olennaisempaa kuin täydellinen mitoitus on yleensä jo toiminnassa oleva aurinkosähkövoimala. Aurinkovoimalan hankinta tehdään vuosikymmeniksi. Suuret onnittelut järkevästä toiminnasta kaikille mistä tahansa syystä oman aurinkovoimalan hankkineille!

Mitä tapahtuu tuottavuudelle sähkön hinnan muuttuessa?

Sähkön poikkeuksellisen alhaisen hinnan harha on nyt kuitenkin saanut monia epäröimään, onko aurinkovoimalan hankinta sittenkään kannattavaa. Vastaus on kristallinkirkas: Kyllä on, paneeleiden hankinta kannattaa!

Tässä hieman laskelmaa tyypillisen sähkölämmitteisen omakotitalon kulutukseen, 18 000 kW pohjautuen. Haluan vielä muistuttaa, että tämäkin ”tyypillisyys” tulee muuttumaan aurinkovoimalan elinkaaren aikana, mm. sähköautojen yleistyessä ja varmasti monista muista tekijöistä johtuen, joita emme tässä vaiheessa vielä osaa arvioida. Emmehän vielä vuosituhannen vaihteessa lämmittäneet ja jäähdyttäneet kotejamme tämän päivän itsestään selvyyksillä, ilmalämpöpumpuilla. Me latasimme useiden kodin eri laitteiden sijaan vasta nokialaisiamme.

Näin paljon aurinkovoimalalla saa tuottoa

Omaa aurinkosähköä tuottamalla säästää paitsi energiakuluissa, myös sähkön verkkopalvelumaksuissa ja veroissa. Näin tuotto muodostuu 18 000 kWh vuodessa sähköä käyttävässä omakotitalossa keskimäärin. Aurinkosähköjärjestelmänä on 16 aurinkopaneelin järjestelmä (noin 5 kWp), joka voi tuottaa noin 4000 kWh vuodessa sähköä Suomessa.  Tässä koko aurinkosähkön tuotanto on käytetty omassa taloudessa.

Sähköenergian hinta keskimäärin 11,62 snt/kWh (sis. alv) ja verkkopalvelumaksu 7,72 snt/kWh (sis. alv ja sähköverot) (1.4. Energiavirasto) 

Aurinkovoimala on aina järkevä ja tuottava investointi

Jo vuosia olemassa olleet aurinkovoimalanhankintapäätöstä tukevat seikat ovat edelleen ajankohtaisia. Aurinkovoimalan sijoitetun pääoman tuotto on edelleen erinomainen, arviolta 7 – 10 %. Se on myös sijoitus kiinteistön arvoon. Useille, myös minulle henkilökohtaisesti, oman sähkön ekologinen tuottaminen on vahva arvovalinta. Myös sähkölaskun siirtomaksujen osuuden merkittävä pienentyminen on tuottanut yllättävän suurta mielihyvää, jopa rahallista säästöä suurempaakin, jos sitä voi niin mitata. Parhaimman hyödyn pitkässä juoksussa tavoittaa käyttämällä mahdollisimman paljon itse tuottamastaan sähköstä.

Oman sähkönkäytön ohjaus on avain entistä parempaan tuottavuuteen

Huomaan itsekin toimivani arjessa kulutuksen ohjaajana, vaikka taloudessamme on käytössä myös GEF Vision -energianhallintapalvelun Kulutusohjaus. Seuraan GEF Vision -sovelluksesta tuotantoa ja etätyöpäivinä niin astiat kuin pyykitkin peseytyvät useimmiten aurinkosähköllä. Tämä lienee aika tyypillinen ohjaustapa aurinkovoimalan omistajien keskuudessa.

Vaikka oma toiminta parantaa aurinkovoimalan kannattavuutta (ja siihen johtavaa omakäyttöastetta) merkittävästi, on järkevää miettiä kiinteistökohtaisesti, tavoitettaisiinko lisähyötyä myös ohjaamalla päiväsaikainen ylituotanto lämminvesivaraajaan verkkoon myymisen sijaan ja hyötyä myös siltä osuudelta säästäen siirtomaksut sekä verot. Meillä kaukolämpötalossa ei ole lämminvesivaraajaa energiavarastona, mutta taloutemme täyssähkö- ja hybridi-auto ladataan joko omalla tuotannolla tai pilvisinä päivinä tai talvisaikaan kun tuotantoa ei ole, pörssisähkön edullisimmilla tunneilla. Ne GEF Vision tarjoilee latureille ilman, että hintoja tarvitsee itse seurata. Jos lataus halutaan aloittaa heti, ohitetaan ohjaus sovelluksesta – helppoa, kuten sen kuuluukin olla!

Lomaterveisin, Miia Lehtinen

Miia Lehtinen

Liiketoimintajohtaja
GreenEnergy Finland

Artikkelityypit

Vision -energianhallintapalvelun muutoksia ja uusia toimintamalleja

Vision -energianhallintapalvelun muutoksia ja uusia toimintamalleja Kesä alkaa pikkuhiljaa vaihtumaan...

GEF Reader poistuu ja GEF Vision uudistuu

GEF Vision uudistuu ja GEF Readerin tuki päättyy 2016 julkaisimme...

Fronius Symo GEN24 Cashback -kampanja 2024

Fronius Cashback -kampanja Ansaitse jokaista asennettua ja rekisteröityä Fronius Symo...

Aurinkopaneeli GEF-420-HN108 F30 Black

Tuote-esittelyssä GEF-420-HN108 F30 Black – aurinkopaneeli GEF-420-HN108 F30 Black on...

Mikroinvertterit aurinkovoimaloissa: tehokkuuden uusi aalto?

Aurinkovoimaloissa eniten käytetty keskusinvertteri (string-invertteri) muuntaa aurinkopaneeleiden tuottaman tasavirran vaihtovirraksi....