Aurinkovoimala on kannattava investointi myös vartin mittausjaksolla

Suomessa ollaan parhaillaan siirtymässä sähkön mittauksessa tunnin aikajaksosta 15 minuuttiin. Mittareiden vaihto on meneillään ja pian myös pörssisähkön hinnoittelu muuttuu 15 minuutin tarkkuuteen. Samalla aurinkovoimaloiden tuotannon netotus eli tuotannon ja kulutuksen hyvitys keskenään siirtyy tunnista 15 minuutin jaksoihin. Julkisuudessa on ollut keskustelua, että mittaustavan muutos romuttaa aurinkovoimaloiden kannattavuuden. Tähän ei kuitenkaan löydy perusteita.

On hyvä, että aurinkosähköstä keskustellaan. Henkilökohtaisesti harmittaa, että alalla ei ole ollut antaa luotettavaa tietoa varttinetotuksen todellisista vaikutuksista ja vääriä mielikuvia on päässyt syntymään ja jopa julkisuuteen. Hiilivapaan energian tuotanto on tärkeä asia jo ilmastonmuutoksen kannalta, eikä aiheettomaan mustamaalaamiseen ole syytä. Varttinetotus voi vaikuttaa aurinkovoimalasta saatavaan tuottoon, mutta se ei romuta voimalan kannattavuutta.

Sitten niihin faktoihin. Aurinkoenergiayhdistys lainaa verkkosivuillaan LUT-yliopiston energiatehokkuuden professorin Jero Aholan tutkimusta. Hän tutki muutama vuosi sitten netotuksen vaikutusta todelliseen kiinteistöön, jossa oli 20 kilowatin (kWp) aurinkovoimala. Tutkimuksen lähtökohtana oli tilanne, jossa vaihemittauksessa ei ollut netotusta lainkaan, ja sitä verrattiin tuntinetotukseen.

Kiinteistön kokonaiskulutus vuonna 2017 oli 7 457,47 kilowattituntia (kWh), ja aurinkovoimala tuotti 16 584,03 kWh. Omaan käyttöön kiinteistössä kului 2 607,78 kWh, ostosähköä hankittiin 4 834,85 kWh ja myyntiin meni 13 976,25 kWh ilman netotusta. Tuntinetotuksen käyttöönotossa ostosähkön tarve pieneni 200,36 kWh koko vuoden ajalla. Siirryttäessä varttinetotukseen osa lisääntyneestä oman käytön määrästä muuttuu Aholan arvion mukaan myyntisähköksi. Mikäli tämä osuus on puolet, puhumme noin 100 kWh/vuodessa. Rahallisesti tämä tarkoittaa noin 10 €/vuodessa, jos ostosähkön ja myyntisähkön hintaero on 10 senttiä/kWh. Tämä summa ei mitätöi aurinkovoimalan tuottamaa hyötyä.

Totuus ei pala tulessa eikä haalistu auringossakaan. Oikea faktaan perustuva informaatio on tässä maailmassa yhä tärkeämpi asia. Energiakriisi muutti alaa osittain villiksi länneksi, mutta nyt on aika kiristää ohjaksia ja pitää kiinni totuudesta ja vastuullisuudesta. Alan ammattilaisilla on vastuu paitsi oikeasta informaatiosta, myös omasta toiminnasta ja sen kautta ympäristömme tilasta ja yhteisestä tulevaisuudesta.

Muutos on aina myös mahdollisuus. Sähkön mittaustavan muutos on osa suurempaa muutosta sähkömarkkinoilla. Sähkön käyttäjällä on pian entistä enemmän välineitä, joiden avulla voi hyötyä entistä edullisemman sähkön ostamisesta. Avainsanana on oman sähkönkäytön ajoittaminen sähkön hinnan ja myös oman aurinkosähkön tuotannon mukaan. Eniten aurinkovoimalan omistajista hyötyvät ne, jotka käyttävät tuottamansa sähkön itse. Tähän asiakkaillamme on käytössään jo loistavat välineet: GEF Vision –energianhallintapalvelu ohjaustoimintoineen sekä akustot.

Miia Lehtinen

Liiketoimintajohtaja
GreenEnergy Finland

Artikkelityypit

RAULI FLAT - tasakatoille

RAULI FLAT – tasakatoille ja muita uutuuksia RAULI FLAT on...

Vision -energianhallintapalvelun muutoksia ja uusia toimintamalleja

Vision -energianhallintapalvelun muutoksia ja uusia toimintamalleja Kesä alkaa pikkuhiljaa vaihtumaan...

GEF Reader poistuu ja GEF Vision uudistuu

GEF Vision uudistuu ja GEF Readerin tuki päättyy 2016 julkaisimme...

Fronius Symo GEN24 Cashback -kampanja 2024

Fronius Cashback -kampanja on päättynyt Cashback-kampanja oli voimassa 30.9.2024 saakka....

Aurinkopaneeli GEF-420-HN108 F30 Black

Tuote-esittelyssä GEF-420-HN108 F30 Black – aurinkopaneeli GEF-420-HN108 F30 Black on...