Haluatko aurinkovoimalaasi kasvunvaraa?

Kevään tullen olemme saaneet monia yhteydenottoja, joissa kuluttaja-asiakkaat ovat toivoneet laajennusta vanhaan aurinkovoimalaansa.

Monilla toimijoilla on ollut tapana myydä voimala ajatuksella: ”Kokeile nyt ja laajenna myöhemmin”. Tämä ajatus toimi vallan mainiosti silloin, kun aurinkopaneelien koko pysyi vakiona ja tehoa ne tuottivat vuosia maksimissaan 250-270 wattia. Näinä päivinä aurinkopaneelien teho- ja fyysiset kokoluokat kasvavat nopeasti.

Usein asiakkaan invertterissä on kaksi MPP-säätimellistä DC-jännite liitoskohtaa, joihin aurinkopaneelit kytketään. Toinen liitoskohta voi olla vapaana vastaanottamaan uuden paneeliston lisäyksen, mutta tilaa katolla on vain 2-6 aurinkopaneelille. Vaikka paneelit ovat hyvin tehokkaita, tarvitaan käytännössä 8 paneelia, jotta MPP-säädin voisi toimia järkevällä tavalla. (MPP-säädin on lyhenne: Maximum Power Point Tracking ja tarkoittaa, että säädin ”etsii” kohdan, jossa paneelit antavat suurimman tehon ajankohtaisella auringonvalolla.) 

Samaan ketjuun uusien paneelien kytkeminenkin on ongelmallista. Sarjassa olevaan paneeliketjuun saa kytkeä vain sähköteknisiltä ominaisuuksiltaan saman arvoisia aurinkopaneeleita ja saattaa olla hyvin vaikea löytää täydennystä jopa vuoden vanhaan aurinkovoimalaan, puhumattakaan, kun aikaa kuluu useampi vuosi.

Jos haluat varmistaa aurinkovoimalan laajennuksen tulevaisuudessa, huomio nämä:

  • Mahdolliset rajoitukset voimalan kasvattamiseen tulevaisuudessa on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa.
  • Jos tilaa lisäpaneeleille on olemassa, paneelien teho kannattaa ylimitoittaa invertterin tehoa suuremmaksi.
  • Nostamalla DC-tehon reippaasti yli vaaditun invertteritehon, voimala tuottaa tehoa paremmin ja tasaisemmin. Tehokäyrä leikkaantuu keskipäivällä, mutta tuottoa saadaan enemmän aamun ja illan tunteina sekä hämärämmässä säässä.

Toimimme tukkuliikkeenä ja sen vuoksi emme voi valitettavasti toimittaa tuotteitamme suoraan kuluttaja-asiakkaille. Voit kuitenkin suunnitella Aurinkovoimalan valintatyökalulla oman voimalasi ja välitämme tarjouspyynnön sinua lähimmälle GEF Kumppanille.

Sami Järvenpää

aurinkosähköasiantuntija
GreenEnergy Finland

Categories

GEF Reader poistuu ja GEF Vision uudistuu

GEF Vision uudistuu ja GEF Readerin tuki päättyy 2016 julkaisimme...

Fronius Symo GEN24 Cashback -kampanja 2024

Fronius Cashback -kampanja Ansaitse jokaista asennettua ja rekisteröityä Fronius Symo...

Aurinkopaneeli GEF-420-HN108 F30 Black

Tuote-esittelyssä GEF-420-HN108 F30 Black – aurinkopaneeli GEF-420-HN108 F30 Black on...

Mikroinvertterit aurinkovoimaloissa: tehokkuuden uusi aalto?

Aurinkovoimaloissa eniten käytetty keskusinvertteri (string-invertteri) muuntaa aurinkopaneeleiden tuottaman tasavirran vaihtovirraksi....

Aurinkovoimala on kannattava investointi myös vartin mittausjaksolla

Suomessa ollaan parhaillaan siirtymässä sähkön mittauksessa tunnin aikajaksosta 15 minuuttiin....