Älyä lataukseen – testissä GEF Vision -ohjattava LAPP Wallbox -latausasema

LAPP Wallbox on kätevä tapa ladata sähköauto kotona. Erinomaisen ratkaisun siitä saa tuomalla mukaan älyä GEF Vision -energianhallintapalvelun kautta, jonka avulla sitä voidaan ohjata pörssisähkön hinnan perusteella. Laitteiden tekniset ominaisuudet kohtaavat, mutta miten homma toimii käytännössä?

GEF:in tuotepäällikkö Juho Huttunen tarttui haasteeseen. Hän asensi LAPP Wallbox -latausaseman kotiin ja testasi, miten laitteen käyttöönotto ja arkiseen käyttöön liittyvät seikat onnistuivat. Käytännön kokemus helpottaa jatkossa myös Juhon omaa työtä, sillä tuotehallinnan lisäksi hän vastaa teknisen tuen puheluihin, kouluttaa asiakkaita ja auttaa kysymysten ratkaisussa.

Ensivaikutelma LAPP Wallbox -laturista

”Laite itsessään on kompakti ja mielestäni hauskan näköinen. Sen pyöreät muodot erottavat sen valtavirrasta.

Myyntipakkaus kannattaa tutkia kunnolla, sillä magneetilla kiinnitettävät peite/kansilevyt ovat huolella piilotettu.

Asentajan näkökulmasta laturi on nopea asentaa. Latausaseman kaksiosainen rakenne helpotti asennusta. Kytkennät on helppo tehdä pohjalevyyn, jonka päälle latausaseman teho-osa painetaan kiinni. Latausasemassa on sisäänrakennettu DC-vuotovirtatunnistus, joten kallista b-tyypin vikavirtasuojaa ei tarvita. Huom. asennuksen saa kuitenkin suorittaa vain sähköalan ammattilainen. ”

Asiaa latausjohdosta

”Kaapeli ei sisälly myyntipakkaukseen automaattisesti. Sen saa toki ostettua lisävarusteena, jos haluaa. LAPP:n HELIX-kaapeli vaikuttaisi kyllä kätevältä, koska se menee itsestään kerälle. Voisin ottaa sen testiin toisella kertaa. Nyt itselläni oli käytössä Teslan mukana toimitettu Type 2 -kaapeli.

Kaapeliasia herätti tunteita oman porukan kesken, ja kävimme pitkän keskustelun irrallisen ja kiinteän kaapelin eduista ja haitoista. Mielipiteemme taisivat jakautua eri leireihin.

Olimme kaikki kuitenkin yksimielisiä siitä, että on turha maksaa ylimääräisestä kaapelista ja on kätevää, että kaapelin voi tarvittaessa uusia helposti, jos vaikka sattuisi käymään niin, että ajaisi epähuomiossa pistokkeen yli. Tällöin riittää kaapelin uusiminen, eikä koko latausasemaa tarvitse vaihtaa.”

Käyttö

”LAPP-latausasema on itsessään yksinkertainen on/off-laite, eikä se sisällä dynaamista kuormanhallintaa. Äly ja ohjausmahdollisuus tuodaan laitteeseen GEF Visionilla, jonka tiedonsiirtolaiteen eli Alustan asensin sähkökeskukseen. GEF Vision Alusta kommunikoi pilven kautta sisään rakennetulla 4G-nettiyhteydellä GEF Vision -serverin kanssa, ja tottelee sitä kautta sille antamiani ohjeita. Pidän hyvänä, että nettiyhteys on laitteessa itsessään, sillä se on paitsi vakaa myös tietoturvallinen.

GEF Visionissa on useita ohjauslogiikoita, kuten esimerkiksi aurinkosähkön tuotanto, kiinteistön sen hetkinen kulutus ja pörssisähkön hinta. Itselläni on vielä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, mutta pörssisähkön mukaisella ohjauksella laite valikoisi latauksen ajankohdan sähkön edullisimpien tuntien mukaisesti, joten tästä on sitten nykyisen sähkösopimuksen päättyessä selkeä taloudellinen lisähyöty vielä luvassa.

Jos ohjaisin laturia pörssisähkön mukaan, saisin silti halutessani akun täyteen tiettyyn kellonaikaan mennessä. Akun latauksen saa käynnistymään haluttuun aikaan, kun ensiksi ohittaa puhelinsovelluksella aiemmin määrätyn säännön.

Laitteessa on selkeät led-valot ilmaisemassa laturin valmiustilaa, mutta latauksen hallinta tapahtuu helppokäyttöisen GEF Vision -sovelluksen kautta.

Sovellus sopii kaikille jo sen kielivalintojenkin puolesta, sillä suomen kielen lisäksi on valittavissa myös ruotsi ja englanti.”

Kokonaisvaikutelma

”Hinta-laatu-hyötysuhde on tässä paketissa erinomaisesti kohdallaan. Itse teknologiasta kiinnostuneena insinöörinä olisin ehkä lähtöjään valinnut enemmän toimintoja sisältävän latausaseman, mutta GEF Vision tuo LAPP Wallboxiin merkittävän lisähyödyn. Voin todellakin suositella!”

Lue lisää ja pyydä tarjous: GEF Vision -ohjattava LAPP-latausasema

Voit myös tiedustella asiaa sähköpostitse: info@gef.fi

Lataa tuotetiedot: GEF Vision -ohjattava LAPP-latausasema (pdf)

Lue lisää:

LAPP Wallbox -latausasema: https://www.flinkenberg.fi/energy/sahkoauton-lataus/lapp-wallbox/
GEF Vision -energianhallintapalvelu: https://www.gef.fi/gef-vision/

Sami Järvenpää

aurinkosähköasiantuntija
GreenEnergy Finland

Categories

GEF Reader poistuu ja GEF Vision uudistuu

GEF Vision uudistuu ja GEF Readerin tuki päättyy 2016 julkaisimme...

Fronius Symo GEN24 Cashback -kampanja 2024

Fronius Cashback -kampanja Ansaitse jokaista asennettua ja rekisteröityä Fronius Symo...

Aurinkopaneeli GEF-420-HN108 F30 Black

Tuote-esittelyssä GEF-420-HN108 F30 Black – aurinkopaneeli GEF-420-HN108 F30 Black on...

Mikroinvertterit aurinkovoimaloissa: tehokkuuden uusi aalto?

Aurinkovoimaloissa eniten käytetty keskusinvertteri (string-invertteri) muuntaa aurinkopaneeleiden tuottaman tasavirran vaihtovirraksi....

Aurinkovoimala on kannattava investointi myös vartin mittausjaksolla

Suomessa ollaan parhaillaan siirtymässä sähkön mittauksessa tunnin aikajaksosta 15 minuuttiin....