Uusia ratkaisuja aurinkosähkön hyödyntämiseen ja energian varastointiin

GreenEnergy Finland Oy kehittää uutta älykästä aurinkopaneelijärjestelmien valvontaan ja hallintaan keskittyvää GEF Vision™ -ratkaisua. GEF Vision™ sisältyy kaikkiin järjestelmätoimituksiin ja mahdollistaa akustojärjestelmän integroimisen invertterin yhteyteen, myös jälkiasenteisesti.

Asiakkaalle järjestelmä näkyy invertterin yhteyteen asennettavana pienenä tietokoneena, jonka kautta voimalan tuotanto- ja mahdolliset vikatiedot kerätään GreenEnergy Finlandin ylläpitämään pilvipalveluun. Jatkossa tämä tietokone toimii GEF Vision™ -ratkaisun pohjana, jota laajennetaan lisämoduuleilla tarpeen mukaan.

Pilvipalvelun kautta asiakas pääsee seuraamaan aurinkovoimalansa tuotantoa reaaliaikaisesti olinpaikastaan ja käytettävissä olevasta laitteesta riippumatta. Jos tuotannossa havaitaan poikkeamia tai vikatilanteita, hälytykset lähtevät automaattisesti sekä GreenEnergy Finlandin valvomoon että asennuksen tehneelle yritykselle. Vikatilanne analysoidaan ja korjataan mahdollisuuksien mukaan etäyhteydellä. Jos tarvetta on, sovitaan huoltokäynnistä asiakkaan kanssa tai asiakasta ohjeistetaan vian nollaamiseen itsenäisesti.

Pilvipalveluun pohjaaminen mahdollistaa myös paljon muita toiminnallisuuksia; kun tuotantotiedot useilta voimaloilta kerätään keskitetysti, voidaan niitä analysoida tehokkaasti. Tämä mahdollistaa uusien, älykkäiden ominaisuuksien kehittämisen. Tuotantoa voidaan ennustaa säämalleihin ja teoreettisiin yhtälöihin perustuvan lähestymistavan sijaan koneoppimisen kautta ja siten löytää vallitsevan säätilan ja voimaloiden tuotannon väliltä yhteyksiä, joita teoreettiset yhtälöt eivät paljasta.

Tuotantoennusteen mukaan voidaan optimoida kiinteistön energiankulutusta siirtämällä esimerkiksi lämminvesivaraajan kuorma hetkille, jolloin tuotanto ylittää kulutuksen. Tämä toiminnallisuus on jo monissa inverttereissä sisäänrakennettuna, mutta GEF Visionin avulla voidaan siihen tuoda lisää älyä. Esimerkiksi jos ennuste näyttää, että päivän aikana tuotantoa tulee vain 60 % lämmitykseen vaaditusta kuormasta, voidaan loput 40 % kuormasta sijoittaa vuorokauden edullisimmille tunneille. Lisäksi sama kulutuksenohjausjärjestelmä jatkaa toimintaansa myös talvella, jolloin etsitään halvimmat tunnit ja ohjataan kulutus niille. Samaa toimintoa voidaan myös hyödyntää ohjaamaan maa- tai ilmalämpöpumppua viilentämään kiinteistöä ylituotannon aikana, jolloin voidaan tulla viileään kotiin murehtimatta sähkölaskun suuruudesta.

On selvää, ettei kaikkea kulutusta voida ohjata aurinkovoimalan tuotantoon sopivaksi. Suuri osa tuotannosta tulee aikoihin, jolloin asukkaat eivät ole kotona ja täten myöskään normaalia, ihmisestä aiheutuvaa kulutusta ei ole. Tähän ratkaisuna on kiinteistöjen omat akkuvarastot, joihin ylituotantoa voidaan varastoida illan ja aamun kulutusta varten. Akkuratkaisujen hinnat ovat tulleet viime vuosina harppauksittain alaspäin ja sähköautojen yleistyessä trendi jatkuu. Sähköautojen myötä markkinoille tulee myös täysin uusi akkuryhmä, käytetyt sähköautojen akut. Sähköautojen akut saavuttavat elinikänsä loppuhetket kapasiteetin ollessa noin 70 % alkuperäisestä, jolloin kapasiteetti riittää kiinteistöakustokäyttöön vielä mainiosti.

GEF Vision™ -tuoteperheeseen kehitettävällä ratkaisulla akuissa voidaan hyödyntää mitä tahansa akkuteknologiaa. Akkuna voidaan hyödyntää myös sähköauton akkua, jolloin auton akkua ladataan ylituotannolla ja puretaan joko ajamalla tai invertterin kautta takaisin kiinteistön käyttöön. Akustojärjestelmä voidaan integroida minkä tahansa invertterin yhteyteen, myös jälkiasenteisesti.

GEF Vision™ -ratkaisuun luottaa jo kymmenien tyytyväisten asiakkaiden lisäksi moni muu taho. Tekes on myöntänyt GreenEnergy Finland Oy:lle monivuotisen, merkittävän kokoisen rahoituksen kehitystyötä varten. Toinen suuri osoitus luottamuksesta tuotekehitykseen ja innovaatioon tuli kuntien ja kuntatoimijoiden yhteistilauksen muodossa, GreenEnergy Finlandin voittaessa KL-Kuntahankintojen kilpailutuksen 82 aurinkovoimalasta, joiden yhteenlaskettu teho on 1,2 MWp. Puitesopimuskausi kattaa neljä vuotta, joten yhteistilaukseen liittyvien voimaloiden määrä lisääntynee vuosien saatossa.

Myös kansainvälinen huomio ratkaisulla on jo saavutettu Euroopan suurimmassa yrityskilpailussa, kymmenettä kertaa järjestettävässä European Business Awards (EBA) -kilpailussa saavutetun menestyksen myötä. Ensivaiheessa GreenEnergy Finland Oy valittiin Suomen edustajaksi kilpailuun alle 25 miljoonan euron liikevaihdon kategoriassa. Kilpailun toisessa vaiheessa GreenEnergy Finland Oy valittiin finalistien joukkoon, sekä asiantuntijaraadin tunnustuksella, että Suomen yleisöäänestyksen voittajana. Kilpailu ja siihen liittyvä euroopanlaajuinen yleisöäänestys ovat edelleen vahvasti käynnissä. Äänestää voi osoitteessa www.gef.fi/eba ja Facebookissa voi osallistua aurinkosähköjärjestelmän arvontaan. Kilpailun lopulliset tulokset julkistetaan alkukesästä.

Miten voimme auttaa?

Palvelemme sinua kaikissa aurinkosähköön liittyvissä kysymyksissä.

Pyydä tarjous Yhteystiedot Tapaa meidät täällä